Deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice exotice este strict interzisă în multe ţări, dar există încă circuri care operează în zone izolate şi care după intrarea în vigoare a legilor s-au mutat în subteran. Echipele ADI au colaborat cu autorităţile guvernamentale pentru a găsi şi a confisca animalele.
De multe ori au fost însoţiţi de echipe SWAT şi poliţie pentru a asigura şi salva animalele. Apoi au trebuit să transporte leii din zonele izolate ale munţilor Anzi înapoi în centrele de salvare.
A fost o operaţiune care a durat 18 luni şi a presupus un efort uriaş! Dintre cele 100 de animale salvate, 33 au fost lei. Aceste animale maiestuoase au avut parte de o viaţă plină de suferinţă, trăind în cuşti mici, fiind maltratate şi mutilate. Leii s-au simţit în sfârşit liberi atunci când au ajuns înapoi în ţara lor de origine – Africa!
Din păcate, leii nu vor putea supravieţui pe cont propriu din cauza stării lor fizice, deoarece multora li s-au îndepărtat ghearele şi dinţii. „Nu se pot întoarce în sălbăticie, dar se pot întoarce acasă”, a declarat Tim Phillips într-un interviu.
Leii îşi vor trăi restul zilelor în linişte şi libertate la „Emoya Big Cat Sanctuary” din Vaalwater, Africa de Sud.
„Soarele african, cerul nopţii, tufişurile şi sunetele specifice, norii, furtunile de vară, spaţiile mari amenajate într-un cadru natural unde îşi vor putea aminti cine sunt”, a declarat Savannah Heuser, fondatoarea rezervaţiei naturale „Emoya Big Cat”.
Tim a spus că aducerea leilor bătrâni înapoi în Africa, este unul dintre cele mai impresionante momente din întreaga sa carieră.
Urmăriţi ce se întâmplă la minutul 2:45 în videoclipul de mai jos. Leii se comportă ca şi cum ar şti că s-au întors acasă!
Un alt videoclip despre această uimitoare operațiune de salvare, cu leii făcând primii pași în noua lor casă.
Împărtăşiţi această impresionantă operaţiune de salvare cu familia şi prietenii!
Ţi-a plăcut acest articol?