Beneficiile ovăzului
1. Reduce colesterolul
Fibrele sunt excelente pentru stomac şi pentru flora intestinală. Unele fibre au mai multe beneficii decât altele, cum ar fi beta-glucanul, care este prezent în ovăz şi care reduce nivelul colesterolului din organism.
2. Previne cancerul colorectal
Studiile efectuate pe aproape 2 milioane de persoane arată că dacă este consumat zilnic, ovăzul reduce riscul apariţiei cancerului colorectal.
3. Ajută la pierderea în greutate
The Journal of the American College of Nutrition a publicat un studiu în care jumătate dintre participanţi au mâncat fulgi de ovăz la micul dejun, în timp ce restul au consumat alte tipuri de cereale. Toţi au ingerat 363 de calorii la micul dejun, însă cei care au mâncat ovăz au pierdut mai multă greutate decât ceilalţi participanţi.
4. Oferă energie
Ovăzul este bogat în carbohidraţi şi oferă o energie valoroasă organismului. Consumaţi cerealele uşor măcinate pentru buna funcţionare a metabolismului şi o senzaţie îndelungată de saţietate. Acest lucru se datorează faptului că enzimele eliberate la nivelul gurii şi cele din tractul gastro-intestinal lucrează puţin mai mult pentru a dizolva cerealele.
În plus, ovăzul conţine vitaminele B şi E, care ajută sistemul nostru imunitar!
5. Previne bolile cardiovasculare
Ovăzul este bogat în grăsimi sănătoase pentru celulele inimii şi sistemul circulator. Studiile efectuate la Universitatea Harvard au arătat că persoanele care mănâncă ovăz sunt mai puţin predispuse la manifestarea bolilor cardiovasculare. În plus, femeile care consumă 2 până la 3 porţii de ovăz pe zi au şanse cu până la 30% mai mici să sufere un atac de cord sau de alte boli de inimă.
6. Bogat în proteine
Ovăzul depăşeşte toate celelalte cereale în ceea ce priveşte echilibrul dintre proteine, acizi graşi şi aminoacizi. O singură porţie din acest produs alimentar (aproximativ 8 linguri) conţine 15% din cantitatea zilnică recomandată de proteine. O cereală ideală pentru vegetarieni şi vegani!
7. Ajută digestia
După cum probabil ştiţi, fibrele sunt bune pentru digestie. Porţia recomandată de fibre este de 25-35 grame pe zi, iar fulgii de ovăz conţin 1/5 din aceste valori. Fibrele ajută la funcţionarea intestinelor şi previn constipaţia, pe lângă faptul că ne dau o senzaţie de saţietate.
8. Bun pentru pielea ta
Ovăzul este deja prezent în multe produse pentru îngrijirea pielii şi poate contribui la ameliorarea inflamaţiilor. Cercetătorii spun că produsul alimentar în cauză este, de asemenea, bun pentru iritaţiile pielii, cum ar fi eczemele.
9. Conţine mulţi antioxidanţi
Cel mai notabil grup de antioxidanţi sunt Avenanthramides. Aceştia se găsesc cu precădere în fulgii de ovăz. Avenanthramides ajută la scăderea presiunii arteriale prin creşterea producţiei de oxid nitric. Oxidul nitric măreşte vasele de sânge, lucru ce duce la un flux sanguin mai bun.
Probabil că unii dintre noi ştiu deja că ovăzul este o alegere excelentă pentru micul dejun, dar sunt foarte mulţi care nu au nici cea mai mică idee că poate avea atâtea beneficii pentru corpul nostru!
Împărtăşiţi aceste informaţii prietenilor şi familiei, astfel încât toată lumea să îşi poată îmbunătăţi starea de sănătate prin consumul acestor cereale delicioase.
Ţi-a plăcut acest articol?