1. Febră bruscă
Unul dintre simptomele meningitei este o febră care debutează brusc. Dacă copilul dvs. începe să se agite şi se plânge constant de frisoane, mergeţi la medic. Un alt semn al meningitei este că, pe lângă creşterea rapidă a temperaturii, este dificilă şi scăderea acesteia. Din nefericire, febra bruscă este un semn al multor alte boli, aşa că acordaţi atenţie celorlalţi factori de mai jos dacă copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome.
2. Dureri de cap severe
Durerile de cap cauzate de meningită sunt de obicei insuportabile. Această durere poate afecta şi ceafa sau gâtul pacientului. O fontanelă umflată poate fi un semn important al meningitei la copiii nou-născuţi.
3. Vedere dublă
O persoană afectată de meningită nu îşi poate concentra privirea, motiv pentru care vederea se dublează sau devine înceţoşată.
4. Pierderea apetitului, greață și vărsături
Un copil cu meningită îşi pierde pofta de mâncare. Acest lucru se întâmplă parţial din cauza unei stări constante de greaţă, care poate fi urmată de dureri de stomac şi vărsături.
5. Sensibilitate la lumină
Un alt semn al meningitei este sensibilitatea la lumină puternică deoarece boala provoacă umezirea ochilor şi greaţă copilului, împreună cu o durere de cap ce devine din ce în ce mai puternică.
6. Rigiditate musculară
Un copil cu meningită poate prezenta rigiditate la nivelul muşchilor occipitali. O poziţie foarte uşor de recunoscut a pacienţilor aflaţi în această stare: copilul stă întins pe o parte cu capul aruncat spre spate şi cu picioarele îndoite. Încercările de a-i îndrepta gâtul nu sunt de obicei de succes.
7. Incapacitate de a flexa picioarele
Chiar dacă reuşiţi să aplecaţi capul copilului către piept, picioarele sale se îndoaie instantaneu din genunchi şi este imposibil să le scoţi din această poziţie. Acest fenomen este denumit semnul Brudzinski. În cazul meningitei, apare şi semnul lui Kernig, care constă în rezistenţa pasivă puternică la încercarea de a întinde genunchiul, pornind de la poziţia strâns-flexată.
8. Erupţii cutanate
Erupţiile sunt, de asemenea, posibile simptome ale meningitei. Faceţi acest test pentru a vedea dacă inflamaţiile pielii sunt legate de această boală:
Puneţi un pahar curat pe erupţia cutanată şi apăsaţi-l ferm pe piele până când devine palidă. Dacă petele se estompează împreună cu pielea, înseamnă că nu este vorba de meningită. Dacă erupţia cutanată nu-şi pierde culoarea, atunci ar trebui să solicitaţi asistenţă medicală.
Ce este de făcut dacă copilul are meningită?
Meningita este o boală periculoasă. Deci, dacă copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome, trebuie să sunaţi imediat la salvare. Cu cât este diagnosticată şi tratată mai devreme, cu atât sunt mai mari şansele de însănătoşire fără sechele grave şi irecuperabile. Până la sosirea ambulanţei, copilul are nevoie de odihnă, linişte şi lumină difuză.
Apăsaţi butonul DISTRIBUIE şi ajutaţi-ne să împărtăşim tuturor aceste informaţii importante!
Ţi-a plăcut acest articol?