Acţiunea filmului „Pe aripile vântului” se petrece pe o plantaţie din sudul Statelor Unite, în timpul Războiului civil, unde Olivia a jucat rolul unei femei plină de bunătate şi de eleganţă morală într-o lume egoistă şi lacomă, un caracter în antiteză cu cel al lui Scarlett.
După apariţia din acest film, Olivia a jucat în peste 50 de producţii cinematografice şi a primit numeroase premii pentru rolurile sale.
„Cel mai frumos dintre cadourile aniversare”
Înaintea celei de-a 101-a aniversări, pe 1 iulie 2017, câştigătoarea a două premii Oscar, retrasă din lumina reflectoarelor în urmă cu trei decenii, a devenit cea mai vârstnică persoană decorată cu titlul de onoare „Dame Commander of the order of the British Empire”, când a participat la ziua de naştere a reginei Elisabeta a II-a.
Fiind cea mai vârstnică persoană care a primit vreodată acest titlu, ea a declarat într-un interviu acordat revistei People că s-a simţit „extrem de mândră”.
”Să primesc această onoare, acum în pragul celor 101 ani, este cel mai frumos cadou aniversar”, a spus Olivia la momentul respectiv.
Actriţa, care s-a născut în Japonia într-o familie britanică, iar din 1941 este cetăţean a Statelor Unite ale Americii, se pregătea să devină profesoară de limba engleză, când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în „Visul unei nopţi de vară”.
Pentru rolul avut în ecranizarea „Pe aripile vântului”, Olivia a fost nominalizată la premiile Oscar, însă i-a scăpat trofeul printre degete. Câţiva ani mai târziu, celebra actriţă a câştigat mult râvnita statuetă, însă pentru personajul din „To Each His Own”. Nu a mai durat mult şi în 1950 colecţia sa s-a mărit cu cel de-al 2-lea Oscar, graţie rolului din „The Theiress”.
Olivia a rememorat ajutorul pe care i l-a oferit lui Clark Gable în timpul unei scene dificile din „Pe aripile vântului”, când acesta a aflat că va trebui să plângă.
„Vă vine să credeţi că Clark a fost cât pe ce să renunţe la rol?”, a povestit Olivia într-un articol din The Vintage News.
„Una dintre cele mai memorabile scene”
„Totul a fost legat de o anume scenă. Îmi amintesc vorbind cu Clark despre scena când trebuia să plângă după moartea fiicei sale din film. Era îngrijorat: nu mai vărsase niciodată lacrimi într-un film. Considera că a plânge nu e bărbătesc.”
“Atunci i-am spus: ‘Lacrimile denotă puterea personajului, nu slăbiciunea. Plânsul te face puternic uman.’ El a fost de acord, a repetat-o şi s-a dovedit a fi una dintre cele mai memorabile scene din film.”
Actriţa a declarat în revista Vanity Fair că longevitatea ei se datorează celor trei „L” din viaţa sa: „love” (iubire), „laughter” (râsete) şi „light” (lumină). „Savurez, fără îndoială, ideea de a fi trăit un secol. Îţi poţi imagina asta? Ce realizare!”, a exclamat actriţa în publicaţia menţionată.
Cât despre starea ei de sănătate, starul din „Pe aripile vântului” se simte extraordinar. Chiar şi frumuseţea ei a rămas neîntinată de trecerea timpului…
Îi dorim legendarei Olivia de Havilland să se bucure de cât mai multe aniversări fericite. Distribuiţi această poveste tuturor prietenilor care iubesc filmul.
Ţi-a plăcut acest articol?