LiveBiz
Ţipatul la un copil nu numai că nu este de ajutor, dar ar putea fi şi dăunător – potrivit unui nou studiu

Ţipatul la un copil nu numai că nu este de ajutor, dar ar putea fi şi dăunător – potrivit unui nou studiu

LiveBiz » Sănătate » Ţipatul la un copil nu numai că nu este de ajutor, dar ar putea fi şi dăunător – potrivit unui nou studiu

A fi părinte este o experienţă incredibilă, care cu siguranţă îţi umple viaţa de bucurie şi dragoste; cu toate acestea, la fel ca toate experienţele bogate şi complexe, implică şi un anumit volum de oboseală şi stres. Să te dedici copiilor agitaţi şi mereu în mişcare, precum şi treburilor casnice sau serviciului etc. – necesită, fără îndoială, multă energie, dar şi multă răbdare.

Tentaţia la care mulţi părinţi nu rezistă este aceea de a ţipa la copiii lor, pentru a-i face să îi asculte, eliberând în acelaşi timp o parte din stresul acumulat. Cu toate acestea, ţipatul la cei mici are consecinţe extrem de grave – iată care sunt acestea şi cum să eviţi să cedezi ispitei.

Consecinţele asupra copiilor

Potrivit cercetărilor efectuate recent la Universităţile din Pittsburgh şi Michigan, există patru moduri în care ţipatul la copii afectează în mod negativ dezvoltarea lor neurologică.

1. Corpul calos cerebral – care leagă cele două emisfere ale creierului – poate primi un flux sanguin mai mic, afectând echilibrul şi atenţia copilului;

2. Întrucât strigătul este folosit pentru a avertiza asupra unui pericol, acesta stimulează producţia de cortizol – hormonul stresului – care predispune orice fiinţă la atac sau la fugă: de aceea corpul copilului se rigidizează şi gândurile se blochează;

3. Strigătul la copii le subminează stima de sine: se pot simţi neiubiţi sau subapreciaţi, chiar dacă intenţia părinţilor este doar de a-i corecta;

4. Copiii care experimentează violenţa verbală pot dezvolta probleme de comportament, cum ar fi: capacitatea de a minţi, depresia, agresivitatea şi performanţa slabă în activităţile zilnice.

De ce ţipi la copii?

În timp ce majoritatea părinţilor nu cunosc în detaliu efectele negative ale ţipatului asupra copiilor, în interiorul lor cei mici vor suferi. Deci, de ce o fac în continuare? În esenţă din următoarele două motive:

1. Părinţii reproduc adesea tiparele de comportament pe care le-au experimentat în copilărie: dacă părinţii lor au ţipat, şi ei vor tipa cu copiii lor. Să scăpăm, aşadar, de moştenirea modelelor greşite de creştere, dar mai ales pentru a nu-i condamna pe copiii noştri să facă acelaşi lucru odată ce vor deveni adulţi.

2. Ne abandonăm stresului şi oboselii, vărsând furia noastră asupra celor mai apropiaţi, copiii noştri. Ştim că este nedrept precum şi dăunător şi cel mai bine ar fi să ne oprim.

Prin urmare, înarmaţi-vă cu multă răbdare şi înfruntaţi cele mai grele momente conştientizând faptul că mai devreme sau mai târziu acestea vor înceta şi gândiţi-vă la toată dragostea pe care ne-o oferă copiii noştri.

Ţi-a plăcut acest articol?